Λίγα λόγια για το γάλα μας...

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

 

Η Ελλάδα είναι η πρώτη από τις χώρες της Ε.Ε σε αριθμό αιγών (6.000.000) και παράγει 450.000 τόνους κατσικίσιου γάλακτος τον χρόνο. Οι δεσμοί της χώρας μας με αυτό το ζώο, αρχίζουν από την μυθολογία. Ο Δίας , ο πατέρας όλων των θεών, μεγάλωσε με το γάλα μιας κατσίκας που ονομάζονταν Αμάλθεια, και από αμβροσία και νέκταρ από τον Όλυμπο.

Ποιά είναι όμως τα χαρακτηριστικά που προσδίδουν αξία στο κατσικίσιο γάλα;

  1. Το κατσίκι είναι από τα ζώα που απαραίτητα εκτρέφεται ελεύθερο και επιλέγει από μόνο του καθαρό χώρο βοσκής και διαβίωσης. Λόγω της ελευθερίας του το γάλα του αλλά και το κρέας του είναι πιο αγνό.

  2. Περιέχει μικρότερη ποσότητα λακτόζης από το αγελαδινό γάλα και διαφορετική σύσταση πρωτεϊνών ( καζεϊνης ) και για αυτόν το λόγο είναι καταλληλότερο γάλα για αυτούς που παρουσιάζουν δυσανεξία ή αλλεργία στο αγελαδινό γάλα.

  3. Έχει μικρότερα λιποσφαίρια , που διασπώνται εύκολα από τα ένζυμα του εντέρου, γι αυτό και χωνεύεται εύκολα.

  4. Περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα απαραίτητων λιπαρών οξέων, που συνιστώνται σε θεραπείες ασθενειών , όπως στεφανιαίες νόσοι, εντερικές διαταραχές και κυστική ίνωση. Επίσης αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν το ιδιαίτερο μεταβολικό, πλεονέκτημα να προσφέρουν ενέργεια, ενώ συγχρόνως μειώνουν την ποσότητα της χοληστερόλης.

  5. Ένα βασικό προτέρημα του κατσικίσιου γάλακτος είναι η ομοιότητα του με το μητρικό γάλα. Η χημική σύνθεση, η οποία είναι πολύ πιο κοντά στο ανθρώπινο γάλα συγκριτικά με το αγελαδινό, το κάνει πιο εύπεπτο και εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό.

  6. Διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το κατσικίσιο γάλα έχει παρόμοιες ιδιότητες με το ελαιόλαδο. Ως εκ τούτου η τακτική κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αναιμίας, της ανεπάρκειας μαγνησίου, του εκζέματος και της ακμής. Διεγείρει  την παραγωγή αιμοσφαιρίνης με ευεργετικά αποτελέσματα για την οστεοπόρωση . Τα λιπαρά οξέα που έχει στην σύνθεση του διαθέτουν ιδιότητες ενυδάτωσης, οι οποίες συμβάλουν στην διατήρηση λείας και απαλής επιδερμίδας.

  7. Το κατσικίσιο γάλα έχει ίση και ανώτερη θρεπτική αξία από το αγελαδινό (βλ. πίνακα).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το κατσικίσιο γάλα , μπορεί να έχει μια πιο ‘βαριά’ μυρωδιά, μπορεί το αγελαδινό να έχει καθιερωθεί στην παγκόσμια αγορά, αλλά το κατσικίσιο γάλα και τα λοιπά κατσικίσια προϊόντα, κερδίζουν συνεχώς έδαφος λόγω της πιο εύπεπτης και υγιεινής σύνθεσής τους.

 

 

 

Ντούρας Ιωάννης​

Χημικός

Σύμβουλος Γαλακτοκομικών Επιχειρήσεων